Intrebari frecvente

Ce servicii sunt incluse in cadrul psihologiei transporturilor?

Pachetul de servicii oferite in psihologia transporturilor include:

–          Obtinere permis conducator auto

–          Reexaminare

–          Sesizare

–          Angajare

–          Redobandire permis suspendat sau anulat

–          Examinare si consiliere psihologica la angajare/atestare si mentinere functie pentru persoanelor implicate in siguranta circulatiei rutiere pentru urmatoarele tipuri de activitati:

–          Transport marfuri generale intern si international

–          Transport persoane intern si international

–          Transport marfuri periculoase (ADR) intern si international

–          Transport valori bancare intern si international

–          Transport persoane in regim de taximetrie

–          Coordonator activitate de transport (persoana desemnata)

–           Instructor auto

–          Profesor de legislatie rutiera

–          Transport agabaritic

Ce presupune evaluarea psihologica in domeniul psihologiei transporturilor?

Si in domeniul auto, ca in orice alta ramura profesionala, avizarea psihologica auto porneste de la  analiza muncii si a fisei de post specifica fiecarui tip de transport efectuat.

Conducatorul auto este supus unui complex de sarcini si solicitari impuse de profesie. Ca urmare, bateriile de evaluare psihologica cuprind probe ce se axeaza pe fiecare solicitare a profesiei. In examinarea psihologica auto se urmareste si compatibilitatea structurii psihofiziologice cu continutul obiectiv al sarcinilor din activitatea profesionala desfasurata.

Testarea psihologica pentru obtinere permis de conducere va urmari prezenta la nivel de admisibilitate a capacitatilor cognitive(atentie, memorie, gandire) si psihomotrice necesare consolidarii comportamentului specific activitatii de conducere auto si atitudinii de valorizare a comportamentului de securitate rutiera.De asemenea, se va masura si starea de echilibru si maturitate psihica.

Ce fel de teste psihologice se folosesc pentru evaluarea psihologica in domeniul transporturilor?

Metodologia de evaluare psihologica in domeniul transporturilor presupune aplicarea de teste care sa investigheze aptitudinile speciale (teste de atentie,inteligenta generala probe psihomotorii referitoare la reactivitatea simpla si complexa, vigilenta, nivelul sensibilitatii vizuale, auditive, kinestezice, rezistenta la oboseala), probe de personalitate privind rezistenta dinamica – emotional, autocontrolul, responsabilitatea, asumarea riscului, sistemul de atitudini, integrarea scociala etc). Aceste probe se aplica in functie de motivul examinarii si tipul de transport efectuat. (emiterea avizului psihologic pentru scoala de soferi, emiterea avizului psihologic la angajare sau control periodic pentru functiile cu responsabilitati in siguranta circulatiei, avizul psihologic auto pentru soferi profesionisti).

Care trebuie sa fie profilul psihologic al instructorului auto care efectueaza orele practice in cadrul scolii de soferi?

Profilul psihologic urmarit in alegerea unui instructor auto potrivit trebuie sa aiba in vedere urmatoarele trasaturi: seriozitatea, dedicarea, rabdarea, respectul fata de cursant (respectarea unui program de lucru prestabilit), comunicarea deschisa, asertiva, fara agresivitate, autocontrolul – intr-un cuvant  tot ceea ce putem include in categoria “ profesionalism”.

Ce reprezinta “siguranta circulatiei”?

Acest concept reprezinta o caracteristica ce presupune modalitatea de desfasurare a activitatii de transport, in speta rutier, in conditii de maxima securitate, avand in vedere: conditiile de trafic, conditiile tehnice si operatorul de transport (factorul uman). Operatorul de transport este cel care efectueaza un anumit tip de transport (transport de marfa, transport de persoane, marfuri periculoase etc in conditii interne sau international. Tot in aceasta categorie se includ si functiile cu atributii in siguranta circulatiei: persoana desemnata, instructor auto, profesor legislatie, consilier ADR etc).

Pentru stabilirea nivelului competentei aptitudinal-atitudinale specific functiei cu responsabilitati in siguranta circulatiei se urmaresc, dupa caz, aspectele: capacitatea de interactiune a cunostintelor si deprinderilor in exercitarea unei activitati: abilitati in rezolvarea problemelor, activism, nivelul insertiei sociale, nivelul tolerantei si agreabilitatii in relatiile cu ceilalti, responsabilitatea, constientizarea importantei functiei privind impactul asupra vietii altor oameni. Nivelurile examinarii sunt urmatoarele: scolarizare, angajare/reangajare, mentinere in functie, contestatie, sesizare/expertizare.

Rezultatele care se obtin prin aplicarea testelor psihologice se raporteaza la etaloane specific, fiind sintetizate intr-un profil care sad ea limita admisibilitatii. Aceasta interpretare de ordin cantitativ este imbinata cu informatiile calitative, reiesite in urma aplicarii observatiei, anamnezei, a informatiilor non-test si surprinde modul specific de adaptare a subiectului respective la activitatea de conducere auto.

Avizul psihologic va implica o reflectare a datelor punctuale obtinute in urma examinarii psihologice raportate la cerintele functiei pentru care s-a facut examinarea si o reflectare a caracteristicilor psihologice care reies in contextual exercitarii functiei profesionale.

Care este specificul transportului de persoane in regim de inchiriere?

Transportul de persoane in regim de inchiriere reprezinta serviciul de transport public de persoane realizat de transportatori autorizati cu autoturisme puse la dispozitie conducatorilor auto pe baza de contract de inchiriere tarifat pe ora sau pe zi.
Transportul de persoane in regim de inchiriere se efectueaza exclusiv cu autoturisme care nu sunt de culoare galbena, culoare agreata in exclusivitate pentru serviciul de transport public local in regim de taxi. Conducătorul auto trebuie, obligatoriu, să detină atestat profesional. <Detalii aici pmb.ro>

Ce conditii si ce responsabilitati trebuie sa indeplineasca un conducator auto transport in regim de inchiriere?

Pentru a putea practica transportul în regim de inchiriere, conducatorul auto trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa aiba permis de conducere categoria B valabil, cu o vechime de cel putin 2 ani;
b) sa detina certificat de atestare profesionala valabil;
c) sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic;
d) sa aiba varsta minima de 21 de ani.

Conducatorul auto transport in regim de inchiriere trebuie sa se prezinte pentru efectuarea examinarii medicale si psihologice, sa poata face dovada avizului medical si avizului psihologic apt pentru siguranta circulatiei si sa respecte recomandarile comisiilor medicale si psihologice, sa respecte normele si regulile privind conducerea în conditii de siguranţă rutieră.
Avizul psihologic si avizul medical care atesta ca persona este apta pentru transport in regim de inchiriere se elibereaza doar in cadrul unitatilor psihologice autorizate si agreate de catre Ministerul Transporturilor si se elibereaza inseriat, in doua exemplare autocopiative, cu timbru sec aplicat in coltul din dreapta sus. Cabinetul psihologic agreat in siguranta transporturilor are obligatia sa pastreze la dosarul de examinare un exemplar al avizului psihologic apt conducator auto transport persoane in regim de inchiriere. <Vezi tarife>

Ce documente sunt obligatorii pentru managerul de transport rutier /persoana desemnata?

In ceea ce priveste acordarea certificatului de atestare profesionala pentru transportul in regim de inchiriere, persoana solicitanta trebuie sa prezinte documentatia solicitata, printre care si avizul medical şi avizul psihologic care atesta că persoana desemnată este apta pentru a ocupa o functie care concură la siguranţa circulaţiei, conform legislatiei in vigoare.
De asemenea, managerul de transport trebuie sa fie o persoana responsabila, cu bune aptitudini organizatorice si de coordonare, echilibrat psihic si cu grad crescut de conformism la reguli si proceduri specifice domeniului de transport pe care il conduce. Avizul psihologic pentru manager transport reprezinta o certificare a faptului ca persoana care indeplineste o astfel de functie este apta si potrivita cerintelor aferente domeniului de siguranta tranpsorturilor in care activeaza. <Vezi tarife>

Cum se face avizarea psihologica in domeniul transporturilor, in conformitate cu legislatia in vigoare?

In domeniul transporturilor emiterea avizelor psihologice se realizeaza in conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului transporturilor 447/2003, care reglementeaza atat termenele de prezentare la evaluare, valabilitatea avizului psihologic, precum si tipologia de avizare psihologica.

In ce consta fisa medicala auto?
Fisa medicala permis de conducere este actul care atesta aptitudinea din punct de vedere fizic si psihic pentru a obtine permis de conducere sau pentru a reinoi permisul de conducere expirat. Fisa medicala permis contine 5 sectiuni, numerotate de la A la E, fiecare cu rol specific. Prima sectiune se compune din datele de identificare ale solicitantului (numele si prenumele, data nasterii, adresa, carte de identitate, CNP, numele parintilor, loc de munca, telefon), a doua sectiune cuprinde antecedentele personale ale beneficiarului, care se vor atesta de catre medicul de familie, a treia sectiune cuprinde rezultatele examenelor medicale pe specialitati si concluzii (boli interne, chirurgie/ortopedie, neurologie, psihiatrie, examen psihologic, oftalmologie, ORL), a patra sectiune se refera la concluziile medicului sef al clinicii autorizate pentru analize permis (apt/inapt de a conduce autovehicule), iar ultima sectiune din fisa medicala permis contine mentiunea ca solicitantul a declarat in scris toate bolile de care a suferit in trecut si despre care stie ca sufera, avand obligatia sa anunte ca este posesor de permis in situatia in care va urma vreun tratament.
Unde se face fisa auto in Bucuresti?
Pe raza municipilui Bucuresti, functioneaza mai multe unitati medicale autorizate pentru analize permis. Aceste clinici detin conditiile necesare efectuarii examenelor medicale pentru obtinerea, reinoirea sau redobandirea permisului de conducere. Este important de stiut ca toate consultatiile medicale trebuie sa se efectueze in cadrul aceleiasi clinici autorizate pentru analize permis pentru a fi recunoascute si certificate de catre medicul sef care incheie fisa si de catre Directia Permise de Conducere Bucuresti. Spre exemplu, la Clinica Medicala Standard Med timpul de realizare a fisei auto este de aproximativ doua ore.

Este testul de apnee in somn inclus obligatoriu printre consultatiile din fisa medicala permis auto?

Printre modificarile  aduse de Ordinul nr 1255/2015 pentru modificarea si completarea normelor minime privind aptirudinile fizice si mentale necesare conducerii auto, apare mentionata problema conducatorilor auto care sufera de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv.

Astfel, in cadrul examinarilor medicale care compun fisa medicala permis auto, desi nu exista obligativitatea efectuarii unor consultatii suplimentare la toate persoanele care obtin sau reinoiesc permisul auto, in cazul in care medicul constata ca exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn, persoana in cauza trebuie sa se supuna unui control medical pentru obtinerea unui aviz medical autorizat inainte de obtinerea sau reinoirea permisului auto.

Pana la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, medicul trimitator nu va completa rubrica specialitatii din  fisa medicala permis auto a beneficiarului in cauza. Eliberarea sau reinoirea permisului pentru conducatorii auto suferinzi de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv se va face doar daca acestia fac dovada controlului acestei afectiuni, respectiv urmarea consecventa a unui tratament. Si in acest caz, conducatorii auto din aceasta categorie vor fi examinati medical pentru fisa auto la interval care nu pot depasi 3 ani pentru cei din grupa  I si un an pentru grupa a II a.

Aceasta afectiune a fost luata in calcul ca posibil motiv de inaptitudine pentru conducatorii auto din cauza starii de somnolenta diurna pe care o provoaca.

 Discromatopsia – motiv de inaptitudine pentru conducatorii auto?

In Romania, fisa medicala la preschimbarea permisului de conducere este obligatorie pentru toti conducatorii auto la interval de 10 ani.

Problema discromatopsiei la conducatorii auto a fost dezbatuta de-alungul timpului, aceasta tulburare constituind pana nu demult un criteriu cert de inaptitudine. In prezent, la specialitatea oftalmologie din cadrul fisei medicale preschimbare permis, discromatii pot obtine avizul medical in functie de gravitatea bolii. Acest lucru este consecinta faptului ca la controlul oftalmologic din cadrul fisei medicale preschimbare permis se pune accent pe sensibilitatea la contraste, nu pe simtul cromatic (vezi Ordinul 1255/2015)

Mai multe detalii aici.