Doresti sa efectuezi o programare online pentru test psihologic permis auto in 2 minute? VREAU PROGRAMARE ONLINE

Intrebari frecvente Bucuresti

Cabinetul nostru de psihologie ofera servicii de Intrebari frecvente si este agreat de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii – certificat nr.735/2018 pentru furnizarea de servicii psihologice in domeniul sigurantei transporturilor.

Intrebari frecvente Bucuresti

Pentru a oferi beneficiarilor nostrii servicii eficiente si complete de Intrebari frecvente Bucuresti, colaboram cu centrul medical autorizat pentru eliberarea fisei medicale pentru angajare, a fisei medicale permis auto, a fisei medicale portarma si a avizului medical pentru soferi profesionisti.

Ce servicii sunt incluse in cadrul psihologiei transporturilor?

Test psihologic auto - Intrebari

Pachetul de servicii oferite in psihologia transporturilor include:

  • Obtinere aviz psihologic permis conducator auto
  • Reexaminare psihologica in vederea mentinerii permisului de conducere auto la sesizarea medicului psihiatru sau organelor abilitate
  • Aviz psihologic angajare conducator auto categoria B
  • Aviz psihologic siguranta transporturilor – soferi profesionisti
  • Examen psihologic redobandire permis auto anulat
  • Examinare si consiliere psihologica la angajare/atestare si mentinere functie pentru persoanelor implicate in siguranta circulatiei rutiere pentru urmatoarele tipuri de activitati:
    • Transport marfuri generale intern si international
    • Transport persoane intern si international
    • Transport marfuri periculoase (ADR) intern si international
    • Transport valori bancare intern si international
    • Transport persoane in regim de taximetrie
  •  Coordonator activitate transport (persoana desemnata)/Manager de transport
    • Consilier de siguranta ADR marfuri periculoase
    • Transport persoane in regim de inchiriere/transport alternativ
  • Instructor conducere auto
  • Profesor de legislatie rutiera
  • Transporturi speciale –  agabaritic, valori
    • Conducator auto al masinii institutiei categoria B
    • Examinare psihologica pentru personalul din domeniul transportului feroviar si din domeniul transportului maritim
    • Consiliere specifica sigurantei rutiere

Ce presupune evaluarea psihologica in domeniul psihologiei transporturilor?

Si in domeniul auto, ca in orice alta ramura profesionala, avizarea psihologica auto porneste de la  analiza muncii si a fisei de post specifica fiecarui tip de transport efectuat.

Conducatorul auto este supus unui complex de sarcini si solicitari impuse de profesie. Ca urmare, bateriile de evaluare psihologica cuprind probe ce se axeaza pe fiecare solicitare a profesiei. In examinarea psihologica auto se urmareste si compatibilitatea structurii psihofiziologice cu continutul obiectiv al sarcinilor din activitatea profesionala desfasurata.

Testarea psihologica pentru obtinere permis de conducere va urmari prezenta la nivel de admisibilitate a capacitatilor cognitive(atentie, memorie, gandire) si psihomotrice necesare consolidarii comportamentului specific activitatii de conducere auto si atitudinii de valorizare a comportamentului de securitate rutiera. De asemenea, se va masura si starea de echilibru si maturitate psihica.

Ce fel de teste psihologice se folosesc pentru evaluarea psihologica in domeniul transporturilor?

Metodologia de evaluare psihologica in domeniul transporturilor presupune aplicarea de teste care sa investigheze aptitudinile speciale (teste de atentie,inteligenta generala probe psihomotorii referitoare la reactivitatea simpla si complexa, vigilenta, nivelul sensibilitatii vizuale, auditive, kinestezice, rezistenta la oboseala), probe de personalitate privind rezistenta dinamica – emotional, autocontrolul, responsabilitatea, asumarea riscului, sistemul de atitudini, integrarea scociala etc). Aceste probe se aplica in functie de motivul examinarii si tipul de transport efectuat. (emiterea avizului psihologic pentru scoala de soferi, emiterea avizului psihologic la angajare sau control periodic pentru functiile cu responsabilitati in siguranta circulatiei, avizul psihologic auto pentru soferi profesionisti).

Care trebuie sa fie profilul psihologic al instructorului auto care efectueaza orele practice in cadrul scolii de soferi?

Profilul psihologic urmarit in alegerea unui instructor auto potrivit trebuie sa aiba in vedere urmatoarele trasaturi: seriozitatea, dedicarea, rabdarea, respectul fata de cursant (respectarea unui program de lucru prestabilit), comunicarea deschisa, asertiva, fara agresivitate, autocontrolul – intr-un cuvant  tot ceea ce putem include in categoria “ profesionalism”. Avizul psihologic instructor conducere auto este documentul final care se elibereaza la finalul examenului psihologic.

Ce reprezinta “siguranta transporturilor”?

Acest concept reprezinta o caracteristica ce presupune modalitatea de desfasurare a activitatii de transport, in speta rutier, in conditii de maxima securitate, avand in vedere: conditiile de trafic, conditiile tehnice si operatorul de transport (factorul uman). Operatorul de transport este cel care efectueaza un anumit tip de transport (transport de marfa, transport de persoane, marfuri periculoase etc in conditii interne sau international. Tot in aceasta categorie se includ si functiile cu atributii in siguranta circulatiei sau siguranta transporturilor: persoana desemnata, instructor auto, profesor legislatie, consilier ADR etc).

Pentru stabilirea nivelului competentei aptitudinal-atitudinale specific functiei cu responsabilitati in siguranta circulatiei se urmaresc, dupa caz, aspectele: capacitatea de interactiune a cunostintelor si deprinderilor in exercitarea unei activitati: abilitati in rezolvarea problemelor, activism, nivelul insertiei sociale, nivelul tolerantei si agreabilitatii in relatiile cu ceilalti, responsabilitatea, constientizarea importantei functiei privind impactul asupra vietii altor oameni. Nivelurile examinarii sunt urmatoarele: scolarizare, angajare/reangajare, mentinere in functie, contestatie, sesizare/expertizare.

Rezultatele care se obtin prin aplicarea testelor psihologice  auto se raporteaza la etaloane specific, fiind sintetizate intr-un profil care sad ea limita admisibilitatii. Aceasta interpretare de ordin cantitativ este imbinata cu informatiile calitative, reiesite in urma aplicarii observatiei, anamnezei, a informatiilor non-test si surprinde modul specific de adaptare a subiectului respective la activitatea de conducere auto.

Avizul psihologic transport marfa sau avizul psihologic transport persoane va constitui o reflectare a datelor punctuale obtinute in urma examinarii psihologice auto, raportate la cerintele functiei pentru care s-a facut examinarea si o reflectare a caracteristicilor psihologice care reies in contextual exercitarii functiei profesionale.

psihologic autoCare este specificul transportului de persoane in regim de inchiriere?

Transportul de persoane in regim de inchiriere reprezinta serviciul de transport public de persoane realizat de transportatori autorizati cu autoturisme puse la dispozitie conducatorilor auto pe baza de contract de inchiriere tarifat pe ora sau pe zi. Transportul de persoane in regim de inchiriere se efectueaza exclusiv cu autoturisme care nu sunt de culoare galbena, culoare agreata in exclusivitate pentru serviciul de transport public local in regim de taxi. Conducătorul auto trebuie, obligatoriu, să detină atestat profesional. <Detalii aici pmb.ro>

Ce conditii si ce responsabilitati trebuie sa indeplineasca un conducator auto transport in regim de inchiriere?

Pentru a putea practica transportul în regim de inchiriere, conducatorul auto trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa aiba permis de conducere categoria B valabil, cu o vechime de cel putin 2 ani;
b) sa detina certificat de atestare profesionala valabil;
c) sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic;
d) sa aiba varsta minima de 21 de ani.
Conducatorul auto transport in regim de inchiriere trebuie sa se prezinte pentru efectuarea examinarii medicale si psihologice, sa poata face dovada avizului medical si avizului psihologic apt pentru transport persoane si sa respecte recomandarile comisiilor medicale si psihologice, sa respecte normele si regulile privind conducerea în conditii de siguranţă rutieră.
Avizul psihologic si avizul medical care atesta ca persona este apta pentru transport in regim de inchiriere se elibereaza doar in cadrul unitatilor psihologice si unitatile medicale autorizate si agreate de catre Ministerul Transporturilor si se elibereaza inseriat, in doua exemplare autocopiative, cu timbru sec aplicat in coltul din dreapta sus. Cabinetul psihologic agreat in siguranta transporturilor are obligatia sa pastreze la dosarul de examinare un exemplar al avizului psihologic apt conducator auto transport persoane in regim de inchiriere<Vezi tarife>

Ce documente sunt obligatorii pentru managerul de transport rutier /persoana desemnata?

In ceea ce priveste acordarea certificatului de atestare profesionala pentru transportul in regim de inchiriere, persoana solicitanta trebuie sa prezinte documentatia solicitata, printre care si avizul medical şi avizul psihologic care atesta că persoana desemnată este apta pentru a ocupa o functie care concură la siguranţa circulaţiei, conform legislatiei in vigoare.
De asemenea, managerul de transport trebuie sa fie o persoana responsabila, cu bune aptitudini organizatorice si de coordonare, echilibrat psihic si cu grad crescut de conformism la reguli si proceduri specifice domeniului de transport pe care il conduce. Avizul psihologic pentru manager transport reprezinta o certificare a faptului ca persoana care indeplineste o astfel de functie este apta si potrivita cerintelor aferente domeniului de siguranta transporturilor in care activeaza  <Vezi tarife>

Cum se face avizarea psihologica in domeniul transporturilor, in conformitate cu legislatia in vigoare?

In domeniul transporturilor emiterea avizelor psihologice se realizeaza in conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului transporturilor 1260/2013, care reglementeaza atat termenele de prezentare la evaluare, valabilitatea avizului psihologic soferi, precum si tipologia de avizare psihologica transporturi.

In ce consta fisa medicala auto?
Fisa medicala permis de conducere este actul care atesta aptitudinea din punct de vedere fizic si psihic pentru a obtine permis de conducere sau pentru a reinoi permisul de conducere expirat. Fisa medicala permis contine 5 sectiuni, numerotate de la A la E, fiecare cu rol specific. Prima sectiune se compune din datele de identificare ale solicitantului (numele si prenumele, data nasterii, adresa, carte de identitate, CNP, numele parintilor, loc de munca, telefon), a doua sectiune cuprinde antecedentele personale ale beneficiarului, care se vor atesta de catre medicul de familie, a treia sectiune cuprinde rezultatele examenelor medicale pe specialitati si concluzii (boli interne, chirurgie/ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, ORL), a patra sectiune se refera la concluziile medicului sef al clinicii autorizate pentru analize permis (apt/inapt de a conduce autovehicule), iar ultima sectiune din fisa medicala permis contine mentiunea ca solicitantul a declarat in scris toate bolile de care a suferit in trecut si despre care stie ca sufera, avand obligatia sa anunte ca este posesor de permis in situatia in care va urma vreun tratament.

Unde se face fisa auto in Bucuresti?
psihologic autoPe raza municipilui Bucuresti, functioneaza mai multe unitati medicale autorizate pentru analize permis. Aceste clinici detin conditiile necesare efectuarii examenelor medicale pentru obtinerea, reinoirea sau redobandirea permisului de conducere.
Este important de stiut ca toate consultatiile medicale trebuie sa se efectueze in cadrul aceleiasi clinici autorizate pentru analize permis pentru a fi recunoascute si certificate de catre medicul sef care incheie fisa si de catre Directia Permise de Conducere Bucuresti. Spre exemplu, la Clinica Medicala Standard Med timpul de realizare a fisei auto este de aproximativ doua ore.

Este testul de apnee in somn inclus obligatoriu printre consultatiile din fisa medicala permis auto?

Printre modificarile  aduse de Ordinul nr 1255/2015 pentru modificarea si completarea normelor minime privind aptirudinile fizice si mentale necesare conducerii auto, apare mentionata problema conducatorilor auto care sufera de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv.

Astfel, in cadrul examinarilor medicale care compun fisa medicala permis auto, desi nu exista obligativitatea efectuarii unor consultatii suplimentare la toate persoanele care obtin sau reinoiesc permisul auto, in cazul in care medicul constata ca exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn, persoana in cauza trebuie sa se supuna unui control medical pentru obtinerea unui aviz medical autorizat inainte de obtinerea sau reinoirea permisului auto.

Pana la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, medicul trimitator nu va completa rubrica specialitatii din  fisa medicala permis auto a beneficiarului in cauza. Eliberarea sau reinoirea permisului pentru conducatorii auto suferinzi de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv se va face doar daca acestia fac dovada controlului acestei afectiuni, respectiv urmarea consecventa a unui tratament. Si in acest caz, conducatorii auto din aceasta categorie vor fi examinati medical pentru fisa auto la interval care nu pot depasi 3 ani pentru cei din grupa  I si un an pentru grupa a II a.

Aceasta afectiune a fost luata in calcul ca posibil motiv de inaptitudine pentru conducatorii auto din cauza starii de somnolenta diurna pe care o provoaca

 Discromatopsia – motiv de inaptitudine pentru conducatorii auto?

In Romania, fisa medicala la preschimbarea permisului de conducere este obligatorie pentru toti conducatorii auto la interval de 10 ani.

Problema discromatopsiei la conducatorii auto a fost dezbatuta de-alungul timpului, aceasta tulburare constituind pana nu demult un criteriu cert de inaptitudine. In prezent, la specialitatea oftalmologie din cadrul fisei medicale preschimbare permis, discromatii pot obtine avizul medical in functie de gravitatea bolii. Acest lucru este consecinta faptului ca la controlul oftalmologic din cadrul fisei medicale preschimbare permis se pune accent pe sensibilitatea la contraste, nu pe simtul cromatic (vezi Ordinul 1255/2015)

Mai multe detalii aici.

Care este periodicitatea efectuarii examinarii psihologice transport feroviar si emiterii avizului psihologic transport feroviar si transportul fluvial maritim?

Conform reglementarilor legislative actuale ( Ordin Comun al Ministerului Transporturilor si Ministerului Sanatatii nr 1260/1390/2013), periodicitatea efectuarii examinarii psihologice pentru personalul din transporturl feroviar si personalul din transporturl navigant maritim, pe grupe de vârstă, este:

a) pentru personalul cu responsabilități în siguranța circulației feroviare, grupa de vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, se vor efectua controlul medical periodic și controlul psihologic la interval de 3 ani, iar pentru grupa de vârstă de peste 55 de ani, controlul medical periodic se va efectua la interval de un an și controlul psihologic la interval de 2 ani;

b) pentru transportul rutier la grupa de vârstă 18-65 ani se vor efectua controlul medical periodic și controlul psihologic la interval de un an;

c) pentru personalul navigant maritim sub 18 ani, controlul medical periodic și psihologic se va efectua anual;

d) pentru personalul navigant maritim, grupa de vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, se va efectua controlul medical periodic și controlul psihologic la interval de 2 ani;

e) pentru personal navigant maritim grupa de vârstă peste 45 de ani, controlul medical periodic și controlul psihologic se vor efectua la interval de un an

f) pentru personalul navigant pentru navele de navigație interioară, controlul medical periodic și controlul psihologic se vor efectua astfel:

  • pentru angajare și/sau la schimbarea în funcție, controlul medical și psihologic va fi valabil până la împlinirea vârstei de 50 de ani;
  • între 50 de ani și 65 de ani controlul medical și psihologic se va efectua din 5 în 5 ani;
  • după împlinirea vârstei de 65 de ani controlul medical și psihologic se va efectua anual;

Care sunt functiile implicate in siguranta transporturilor feroviare si maritime si avizarile psihologice aferente?

  • Conform legislatiei in vigoare, Ordinul 1256/2013 emis de Ministerul Transporturilor
  • functiile implicate in siguranta transporturilor feroviare sunt: conductor de tren, acar, sef tren, sef statie trafic, electromecanic, magaziner, operator circulatie, mecanic locomotiva, revizor ethnic, picher etc. Avizarea psihologica transport feroviar va respecta denumirea exacta a functiei solicitate, iar examenul psihologic transport feroviar se va finaliza cu aviz psihologic apt sau inapt mecanic locomotiva sau aviz psihologic apt sef tren.
  • functiile implicate in siguranta transporturilor maritime (link catre pagina siguranta transporturilor) sunt: ofiter mecanic maritim, sef mecanic maritim, ofiter punte maritim, pilot maritim, personal maritim-portuar, capitan fluvial, sef echipaj fluvial, timonier fluvial, marinar etc. Avizarea psihologica va urmari in consecinta functia si baremele stabilite legal, examenul psihologic transport maritime finalizandu-se cu emiterea avizului psihologic apt sau inapt ofiter punte maritim, avizului psihologic pilot maritim sau apt psihologic personal maritim-portuar.

 Care sunt categoriile de permis conducere ambarcatiuni de agrement?

Potrivit legii (Ordinul nr 527/2016),link https://portal.rna.ro/SiteAssets/servicii/personal-navigant/Ordin%20527%202016.pdf  certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement este documentul emis în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi care dă dreptul titularului să conducă o ambarcaţiune de agrement. Autoritatea Navala Romana este autoritatea centrala de specialitate care reglementeaza siguranta navigatiei.

Certificatele internaţionale de conducător de ambarcaţiune de agrement se clasifică în funcţie de zonele de navigaţie după cum urmează:

  • clasa A – certificat care dă dreptul titularului să conducă ambarcaţiuni de agrement pe căi navigabile interioare şi în toate zonele maritime (marea teritorială, zona contiguă, zona economică exclusivă şi marea liberă);
  • clasa B – certificat care dă dreptul titularului să conducă ambarcaţiuni de agrement în zonele maritime care să nu depăşească o distanţă de maximum 24 Mm faţă de ţărm;
  • clasa C – certificat care dă dreptul titularului să conducă ambarcaţiuni de agrement în zonele maritime care să nu depăşească o distanţă de maximum 6 Mm faţă de ţărm;
  • clasa D – certificat care dă dreptul titularului să conducă ambarcaţiuni de agrement pe căi navigabile interioare. Detinatorul certificatului de conducator de ambarcatiune de agrement clasa D nu are dreptul sa conduca in apele maritime interioare.

Pentru a conduce o ambarcatiune de agrement, solicitantul trebuie sa faca dovada ca este apt psihologic pentru conducere ambarcatiune de agrement si apt medical conducere ambarcatiune de agrement. In acest sens, el trebuie sa prezinte certificatul psihologic apt conducere ambarcatiuni agrement si adeverinta medicala cu acceasi specificatie.(link catre pag aviz psih ambarcatiuni)

In ce consta examinarea psihologica a conducatorilor auto care conduc masina societatii?

Examinarea psihologica a conducatorilor auto care conduc masina societatii presupune aplicarea unor probe psihologice menite sa evalueze, pe langa componentele senzorio-cognitive si trasaturile de personalitate, gradul de responsabiliate in activitatea de conducere, tipologia de asumare a riscului si alte componente care tin de conduita preventiva la volan. Examinarea psihologica a conducatorilor auto care conduc masina societatii se finalizeaza cu emiterea unui aviz psihologic apt conducator auto care conduce masina institutiei . Avizul psihologic conducator auto se efectueaza in cadrul cabinetului psihologic autorizat in domeniul transporturilor.

 

APEL TELEFONIC