Aviz Psihologic Auto

Testare psihologica auto

Finalitate examen psihologic auto  – Avizul psihologic

Cabinetul psihologic este autorizat sa elibereze avize pentru toate categoriile de conducatori auto. Avizul psihologic este necesar atat pentru obtinerea permisului auto, cat si pentru atestarea sau mentinerea in functie a conducatorilor auto.

Valabilitatea avizului psihologic pentru obtinerea permisului de conducere este 1 an.

Rezultatele obtinute prin aplicarea probelor psihologice se sintetizeaza intr-un profil care sa dea limita admisibilitatii, persoana avand permanent acces la informatia privind evolutia si performanta obtinuta la fiecare proba. Astfel, persoana care doreste sa obtina permis de conducere auto sau conducatorul auto vor primi un aviz psihologic care sa ateste aptitudinea de a conduce categoria de vehicule solicitata sau, in functie de motivul examinarii, aptitudinea de a se angaja sau a-si mentine functia in cadrul institutiei solicitante.

Examenul psihologic pentru scoala de soferi presupune in principal aplicarea unor teste psihologice creion-hartie (atentie concentrata, atentie distributiva, memorie topografica, echilibru emotional, rezistenta la stres) si a unor probe de reactivitate, care masoara vigilenta, timpul de reactie, coordonarea oculomotorie, eficienta perceptiva, etc.

De asemenea, se va emite la cerere, si o fisa individuala de evaluare psihologica, in care se mentioneaza nivelul aptitudinilor testate si prin care beneficiarul serviciilor psihologice va constientiza propriile capacitati si limite, avand la dispozitie un prognostic corect in calitate de viitor  conducator auto sau o apreciere optima asupra gradului de dezvoltare,conservare si perfectionare in timp a capacitatilor sale in functie de experienta si solicitari.

Finalitatea testarii psihologice auto trebuie sa ia in consideratie capacitatea persoanei de a compensa un nivel mai slab de reprezentare a abilitatilor necesare formarii anumitor deprinderi prin afirmarea altor calitati care il recomanda favorabil  pentru activitatea de conducere auto (capacitate de control si autocontrol, simtul raspunderii, constientizarea riscului, motivatie, orientare atitudinala etc). Vezi:norme-aptitudini-permis (norme minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul).
In concluzie,  evaluarea si avizul psihologic auto se realizeaza atat in beneficiul conducatorului auto (prin cunoasterea obiectiva a ceea ce poate, nivelul propriei limite de pericol), persoana in cauza avand posibilitatea sa-si calibreze stilul de conducere cu situatiile concrete din spatiul rutier si de asemenea i se va recomanda un instructor compatibil, cat si in beneficiul angajatorului, prin asigurarea unei selectii corecte care sa diminueze semnificativ pierderile umane sau materiale.
Sa nu pierdem din vedere si faptul ca examinarea psihologica auto aduce beneficii si sigurantei circulatiei rutiere, cheia comportamentului de securitate rutiera fiind capacitatea de calibrare a unui conducator auto, intre ceea ce vrea, ce poate si ceea ce se cere.